Top

ΝΤΕΜΙ ΓΚΛΑΣ

  • 2 κιλά κόκκαλα μοσχαριού
  • 1 κρεμμύδι με τη φλούδα
  • 1 σκόρδο με τη φλούδα
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 ντομάτα
  • μπουκέ γκαρνί (πράσο
  • θυμάρι
  • μαϊντανό
  • δάφνη)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • 250 γραμ. λευκό ξηρό κρασί
  • νερό
  • κόκκους πιπεριού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη σάλτσα ντεμί γκλας, πλένοντας πρώτα τα κόκαλα από μοσχάρι. Στη συνέχεια, χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά με τη φλούδα. Φτιάχνουμε το μπουκέ-γκαρνί.

Βάζουμε τα κόκαλα στο φούρνο, περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C μέχρι να καούν καλά και να πάρουν έντονο χρώμα.

Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και καίμε καλά όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ντομάτα. Προσθέτουμε, τέλος, μία κουταλιά της σούπας γεμάτη αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τα ψημένα κόκαλα, το μπουκέ γκαρνί και καλύπτουμε τα υλικά με νερό.

Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για περίπου 5-6 ώρες. Περνάμε τη σάλτσα από σουρωτήρι. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και την βράζουμε μέχρι να πυκνώσει στην πυκνότητα που θέλουμε.

Η σάλτσα ντεμί γκλας συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά σας σε συνταγές όπως η παρακάτω