Top

Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ κιμά χοιρινό
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 ντομάτες φρέσκιες
  • 2 κ.σ πελτέ
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μα’ι’δανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ βούτυρο
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 1 1 /2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τον κιμά : Σωτάρουμε τον κιμά σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο για 5-10 λεπτά, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε για άλλα 10 λεπτά, σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα τριμμένη, τον πελτέ, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς και αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά περίπου.

Για την μπεσαμέλ : Σε μία φαρδυά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι, ρίχνουμε το αλεύριλίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα το οποίο το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τους κρόκους το μοσχοκάρυδο το αλάτι και το πιπέρι .

Για τις μελιτζάνες και τις πατάτες: Καθαρίζουμε σταυρωτά τις μελιτζάνες από την φλούδα τους και τις κόβουμε σε ροδέλες, τις λαδώνουμε και τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε σε ταψί για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αν χρειαστεί να τις ξεπικρίσουμε τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και μετά τις στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μπόλικο λάδι αφού τις κόψουμε σε ροδέλες.

Εκτέλεση : Στρώνουμε μία στρώση πατάτες στο ταψί, μετά μια στρώση μελιτζάνες, μετά κιμά, μετά το κεφαλοτύρι. Ξαναεπαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά την ίδια διαδικασία. Ρίχνουμε τις μπεσαμέλ , λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 40-50 λεπτά.